Zamknij w słoiczku smak lata. Smażone konfitury czereśniowo- malinowe.
składniki:
- 1 kg czereśni bez pestek
- pół kilo malin
- 2 duże cytryny
- 1 kg cukru żelującego np.Diamant
- kieliszek wódki do przetarcia pokrywek
- łyżeczka pierzu
przyrządzanie:
- Czereśnie umyj, wysusz, wydryluj.
- Maliny umyj.
- Wyszoruj lub sparz cytryny. Otrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok z cytryn.
- W dużym garnku emaliowym, rozgnieć praską do ziemniaków połowę czereśni i połowę malin.
- Dodaj do nich resztę malin i czereśni, ale już nie rozgniataj. Dosyp cukru, skórkę i sok z cytryny, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na godzinę.
- W tym czasie przygotuj słoiczki: wymyj, wyparz, pokrywki przetrzyj wódką.
- Po godzinie zagotuj czereśnie i maliny z cukrem, dodaj pieprz i gotuj 50 minut. Wyłącz, odstaw do wystygnięcia.
- Czynność powtórz 2 razy.
- Gotową konfiturę przełóż do słoiczków i za-pasteryzuj według ulubionego sposobu.