Jeżeli lubicie krewetki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smażone owoce morza na oliwie z oliwek z dodatkiem pomidorków koktajlowych i aromatycznych przypraw. Warto danie to zajadać ze świeżą bagietką, którą się moczy w tłuszczu.
składniki:
- 400g krewetek np. królewskich
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z 1/2 limonki
- pomidorki koktajlowe
- 1/4 szkl białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- sól
przyrządzanie:
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklij na oliwie.
Na patelnię wrzuć oczyszczone i umyte krewetki i smaż 5 minut.
Dodaj pomidory, sok z limonki, wino i duś kolejne 5 min.
Dodaj masło, przyprawy. Dopraw do smaku solą.