Jedna z naszych ulubionych zapiekanek, która zawsze wychodzi i smakuje najlepiej. Zobaczcie, jak ją zrobić.

składniki: 
- 3 duże ziemniaki
 - 200 g świeżych kurek
 - 2 łyżki twarożku
 - 200 g kwaśnej śmietany
 - 1 cebula
 - natka pietruszki
 - 250 g startego sera na przykład gouda lub parmezan
 - sól, pieprz
 - oliwa
 - pomidorki koktajlowe
 
przyrządzanie:
- Cebulkę zeszklij na oliwie.
 - Po chwili dodaj kurki. Całość przypraw i duś około 5 minut.
 - Dodaj śmietanę oraz twarożek.
 - Po chwili dorzuć pietruszkę.
 - Ziemniaki pokrój w plastry, gotuj około 12 minut.
 - Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem kurkowym.
 - Całość przykryj folią i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na 20 min.
 - Po tym czasie zdejmij folię i zapiekankę posyp parmezanem oraz ułóż na wierzchu pomidorki.
 - Wstaw ponownie do pieca na ok.10 minut.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













