Soczyste żeberka z kapustą. Sprawdzony przepis!
składniki:
- 1/2 kg wieprzowych żeberek
- 2 łyżki smalcu
- 1 gruby plaster wędzonego boczku (grubości palca)
- 1 główka włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 1/2 główki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 pora
- 2 duże ziemniaki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki
- cukier, sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Kości oddzielić od mięsa, zalać 2 litrami wrzącej osolonej wody i nagotować bulionu, dodać posiekaną marchewkę, pietruszkę, seler, porę i pokrajane w drobną kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą pół-miękkie.
Mięso pokrajać na kawałki, obtoczyć mąką i obsmażyć na patelni mieszając, pod koniec smażenia dodać boczek pokrajany w kostkę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do zupy i uzupełnić odparowaną wodę wrzątkiem i gotować do miękkości warzyw.
Kapustę poszatkować i dodać do zupy, gotować aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku cukrem solą i pieprzem. Zahartować śmietanę i dodać do zupy.