Szybki sos z pieczonych pomidorów idealny do mięsa czy makaronu. Aromatyczny i nie do podrobienia.

składniki:
- pół kilo dojrzałych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- Pomidory umyć, ponacinać na krzyż skórki
- Marchew i czosnek obrać
- Wszystko ułożyć w formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i pieprzem
- Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny
- Po upieczeniu zdjąć skórkę z pomidorów, wykroić i wyrzucić twarde części
- Obrane pomidory i pozostałe składniki zmiksować
- Sos jest gotowy do wykorzystania
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














