Wykwintny makaron z krewetkami i orzeszkami pinii, który wbrew pozorom jest banalny w przygotowaniu.
składniki:
-
makaron tagliatelle z zbó 400 gram
-
pesto 1 słoiczek
-
słonecznik łuskany4 łyżki
-
papryczka chili1 sztuka
-
krewetki koktajlowe30 dkg
-
ogórek zielony1/5 sztuki
-
bazylia otarta Prymat1/2 łyżeczki
-
sól 1 do smaku
-
pieprz 1 do smaku
-
oliwa 2 łyzki
-
czosnek 1 ząbek
-
oregano 1/2 łyżeczki
przyrządzanie:
-
- Makaron gotuję w osolonej wodzie 4 minuty. Odcedzam, przelewam zimną wodą.
- Krewetki odmrażam marynuję w oliwie, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, pokrojoną papryczkę chili, czosnek rozduszony. Smażę na patelni jedną minutę. Do makaronu dodaję pesto, krewetki.
- Posypuję uprażonym słonecznikiem.
Talerz dekoruję ogórkiem zielonym.