Na sobotnie popołudnie żurek jest jak znalazł. Wymaga nieco przygotowania ale odwdzięcza się niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Koniecznie zaserwuj swojej rodzinie tą zupę, która rozgrzewa i syci.
składniki:
- 40 dag włoszczyzny
- 2 grzyby suszone
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag białej kiełbasy
- 8 jajek przepiórczych
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 l kwasu na żur
- łyżka smalcu
- majeranek
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















