Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowy jogurt?

Jak zrobić domowy jogurt?

Tajskie banany smażone z kardamonem i kokosem

Tajskie banany smażone z kardamonem i kokosem

Koktajl z owoców leśnych i banana

Koktajl z owoców leśnych i banana

Napój śniadaniowy o smaku tropikalnym

Napój śniadaniowy o smaku tropikalnym

Fantazyjny i niebanalny tort urodzinowy – 10 inspiracji

Fantazyjny i niebanalny tort urodzinowy – 10 inspiracji

10 produktów spożywczych, które zawierają najwięcej WAPNIA

10 produktów spożywczych, które zawierają najwięcej WAPNIA

Sorbet pomarańczowy z mascarpone- idealny dla dzieci

Sorbet pomarańczowy z mascarpone- idealny dla dzieci

Powidło ze śliwek i fig- babciny przepis

Powidło ze śliwek i fig- babciny przepis

Domowe masło piernikowe- francuski przysmak śniadaniowy

Domowe masło piernikowe- francuski przysmak śniadaniowy

Masło cynamonowe – idealne do tostów i naleśników

Masło cynamonowe – idealne do tostów i naleśników

Guawa, gujawa, gruszla- co co za owoc? Ciekawostki i wartość odżywcza

Guawa, gujawa, gruszla- co co za owoc? Ciekawostki i wartość odżywcza

10 produktów spożywczych o najwyższej zawartości witaminy C

10 produktów spożywczych o najwyższej zawartości witaminy C

Buraczki na ciepło- babciny przepis

Buraczki na ciepło- babciny przepis

Prosta sałatka z cukinii do słoików

Prosta sałatka z cukinii do słoików

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

10 produktów spożywczych o wysokiej zawartości witaminy A

10 produktów spożywczych o wysokiej zawartości witaminy A

Świąteczny piernik według przepisu siostry Anastazji

Świąteczny piernik według przepisu siostry Anastazji. Nieco zmodyfikowany, ale wciąż zachwycający.     

składniki:
kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki zimnej wody 300 g płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżka kakao 3 szklanki mąki

przyrządzanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Jajka rozbić osobno. Białka udzielić od żółtek.
  3. Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
  4. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
  5. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
  6. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem.
  7. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą, można przekroić piernik na pół i połączyć za pomocą dżemu połówki