Szybka zapiekanka ziemniaczana z rybą miruną, szpinakiem i oczywiście ziemniakami.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- miruna - 200 gram
- 4 łyżki masła
- 2 garście świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego
- ząbek czosnku
- pół szklanki mleka
- pół szklanki śmietanki 30%
- łyżka mąki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szklanka tartego żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Po odcedzeniu dodaj do nich: 2 łyżki masła, 4 łyżki mleka. Ubij na gładkie puree.
- Rybę pokroić na drobno, doprawić i dodać gałkę.
- Mleko połączyć ze śmietanką, dodać mąkę, doprawić.
- Szpinak udusić na maśle, dodać pokrojony 1 ząbek czosnku.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć na dnie rybę, posiekane jajko na twardo, szpinak.
- Przyprawić solą, pieprzem. Zalać mlekiem połączonym ze śmietanką.
- Przykryć masą ziemniaczaną. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.