Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Tacos z wołowiną i awokado

Tortilla z mięsem wołowym i awokado to jeden z przysmaków kuchni meksykańskiej. Już dziś możesz ten posiłek zrobić u siebie w domu!

tacos-245241_1280

składniki:

  •    150g maki
  •    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    2 łyżki oleju
  •    75ml ciepłej wody
  •    200g wołowiny
  •    sałata pekińska
  •    śmietana 18%
  •    sól, pieprz
  •    1 łyżka oliwy z oliwek
  •    1 łyżka octu winnego
  •    1 łyżeczka sosu chili
  •    1/2 łyżeczki cukru
  Salsa z awokado:
  •    1 awokado
  •    1/2 czerwonej cebuli
  •    1 papryczka jalapeno
  •    kilka liści bazylii
  •    2 łyżki soku z limonki
  •    2 łyżki oliwy z oliwek
  •    sól, pieprz

przyrządzanie:

  • 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego łączymy z 1 łyżeczką sosu chili i ½ łyżeczki cukru – mieszamy.
  • Umyte mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 150g mąki, szczyptę soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju i 75 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody mieszamy i wyrabiamy ciasto na tortille (wodę dodajemy stopniowo, w miarę potrzeby).
  • Przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę.
  • Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na patelni, z każdej strony około 1-1,5 min.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do momentu aż stanie się miękkie. Odkładamy je na bok.
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną papryczkę jalapeno. Dokładamy posiekaną bazylię (nie za drobno), sól, pieprz i skrapiamy sokiem z limonki i oliwą.
  • Na każdej tortilli wykładamy posiekaną sałatę pekińską, wołowinę oraz salsę z awokado.
  • Dodajemy odrobinę śmietany i skraplamy sokiem z limonki. Można również doprawić jeszcze solą i pieprzem.

 

Zobacz też przepis na: Nachos