Tortilla z mięsem wołowym i awokado to jeden z przysmaków kuchni meksykańskiej. Już dziś możesz ten posiłek zrobić u siebie w domu!
składniki:
- 150g maki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 75ml ciepłej wody
- 200g wołowiny
- sałata pekińska
- śmietana 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 papryczka jalapeno
- kilka liści bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego łączymy z 1 łyżeczką sosu chili i ½ łyżeczki cukru – mieszamy.
- Umyte mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
- 150g mąki, szczyptę soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju i 75 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody mieszamy i wyrabiamy ciasto na tortille (wodę dodajemy stopniowo, w miarę potrzeby).
- Przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę.
- Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na patelni, z każdej strony około 1-1,5 min.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do momentu aż stanie się miękkie. Odkładamy je na bok.
- Awokado obieramy i kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną papryczkę jalapeno. Dokładamy posiekaną bazylię (nie za drobno), sól, pieprz i skrapiamy sokiem z limonki i oliwą.
- Na każdej tortilli wykładamy posiekaną sałatę pekińską, wołowinę oraz salsę z awokado.
- Dodajemy odrobinę śmietany i skraplamy sokiem z limonki. Można również doprawić jeszcze solą i pieprzem.