Zupa krem z selera to pomysł zdrowy, tani obiad. Warto posmakować. [caption id="attachment_204619" align="aligncenter" width="1000"] bowl of creamy cauliflower soup[/caption]
składniki:
- 2 średnie bulwy selera (około 800 g)
- 50 g masła
- 1 średnia cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietany kremówki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- 1 łyżka przyprawy curry
przyrządzanie:
Seler umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj na kawałeczki
W garnku o grubym dnie rozpuść masło i zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i podsmażaj, aż zmięknie – około 15 minut na średnim ogniu.
Wsyp mieszankę przypraw curry, smaż jeszcze ze dwie minuty, często mieszając, po czym zalej warzywa bulionem.
Gotuj przez koło 25 minut. Kiedy seler całkiem zmięknie, zmiksuj zupę, dodaj śmietanę albo serek mascarpone, dokładnie rozmieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. grzankami, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.