Pyszna tarta z serem, pieczarkami i pomidorkami. Przygotujesz ją w krótkim czasie.
składniki:
150g zimnego masła
150g sera żółtego
1 szklanka mąki pszennej
1-2 żółtka
sól, świeżo mielony pieprz
farsz:
400g pomidorków koktajlowych
100 g pieczarek
4 jaja + białka pozostałe z ciasta
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
kilka gałązek świeżego tymianku
przyrządzanie:
Masło i ser ścieramy na tarce.
Łączymy z mąką i przyprawami, dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy na tartę,
robimy nakłucia widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Pomidorki przekrawamy na pół, kładziemy je na podpieczonym cieście.
Dodajemy podsmażone pieczarki.
Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do ścięcia masy jajecznej. Dodajemy resztę pomidorków i ozdabiamy bazylią.