Idealna tarta na wiosnę. Prosta w przygotowaniu i zaskakująca w smaku.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -50 g cukru
- -120 g masła lub margaryny
- -2 żółtka
- -1 łyżki kwaśnej śmietany Owoce:
- -700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- -około 3-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
przyrządzanie:
- Kruche ciasto:Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy na formę (wysmarowaną masłem) do tarty o średnicy około 26 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
- Owoce:Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody. Dodajemy do garnka, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
- Wykonanie:Na spód tarty wykładamy wystudzone wiśnie, wyrównujemy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem