Uwielbiasz włoski deser tiramisu? Tym razem proponujemy go w truskawkowej wersji. Skusisz się na odrobinę słodkości?
składniki:
- 25 dag serka mascarpone
- 15 dag śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 mała filiżanka espresso
- 1 kieliszek amaretto
- 15 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki kakao do posypania
- ok 20 truskawek
przyrządzanie:
1.Serek mascarpone mieszamy z ubitą kremówką i cukrem pudrem.
2. Parzymy kawę i dodajemy do niej likier amaretto. Mieszamy.
3. Połowę biszkoptów nasączamy kawą i amaretto i nakładamy na dno formy. Na biszkopty wykładamy 1/4 część masy mascarpone i układamy pokrojone truskawki. Na owoce nakładamy ponownie 1/4 część masy.
4. Następnie układamy pozostałe biszkopty nasączone w kawie z likierem, a na biszkopty resztę masy mascarpone.
5. Na wierzch sypiemy kakao i układamy truskawki do ozdoby.
6. Tiramisu schładzamy w lodówce przez całą noc.