Niedługo Walentynki, ale już teraz możesz przygotować dla siebie i swojego partnera przepiękny torcik. Masa o smaku truskawkowo-serowym zachwyci nie jednego smakosza łakoci. Nawet jeśli nie jesteś specjalistką od wypieków zapewne z jego przygotowaniem sobie świetnie poradzisz. Wystarczy przygotować krem i układać go na kolejnych warstwach biszkoptów.
Składniki:
- 250 g twarogu białego
- 250 g mascarpone
- 200 g ubitej na sztywno śmietany z cukrem
- 300 g truskawek
- 200 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 1 paczka biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
- Zmiksować truskawki z sokiem z 1 pomarańczy (pozostawić parę sztuk i wkroić je potem, pokrajane w małe kawałki do masy serowej) i 50 g cukru.
- Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy.
- Wymieszać mascarpone wraz z twarogiem (zmielonym 2 razy), skórką z pomarańczy, sokiem z 1 pomarańczy, resztą cukru i likierem.
- Dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie.
- Ułożyć warstwę biszkoptów na dnie blachy i polać je polowa zmiksowanych truskawek a na to położyć polowe warstwy serowej.
- Powtórzyć ostatni proces.
- Na wierzch można ułożyć pokrajane na talarki truskawki i ułożone jak dachówki – w tym wypadku należy wszystko oblać galaretka rozpuszczona w 1/2 proporcji wody (galaretka zapobiegnie wyschnięciu i sczernieniu surowych truskawek na wierzchu placka.
- Placek włożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. (najlepiej 24 godz.).