Jeden z najbardziej oryginalnych przepisów na przygotowanie tradycyjnego hiszpańskiego dania.
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
150 g ryżu
150 g kapusty kiszonej
1 czerwona papryka
3-4 młode cebulki
3-4 ziemniaki
3 jaja
4 łyżki śmietany
150 g owczego sera (może być feta)
sól, pieprz, kminek
przyrządzanie:
W osolonej wodzie ugotować ryż. Obrać i ugotować ziemniaki. W czasie, gdy te składniki się gotują, paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę w krążki. Kapustę kiszoną posiekać. Lekko ostygnięty ryż wymieszać z jajami, śmietaną, doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w plastry i rozłożyć połowę na dużej patelni na rozgrzanym uprzednio tłuszczu. Przykryć połową masy z jaj i ryżu. Następnie rozłożyć połowę kapusty kiszonej, papryki i cebulki. Posypać połową pokruszonego sera. Przykryć pokrywką i smażyć około 20 minut. W taki sam sposób usmażyć drugą tortillę.
uwagi:
Zamiast zwykłego ryżu, dla wzmocnienia efektu, możemy użyć aromatycznego ryżu dzikiego lub półdzikiego.