Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Toskańskie COVACCINO, czyli na co mam ochotę w kulinarnej podróży po Toskanii

Ach ci Włosi… Potrafią zawrócić w głowie! Uwielbiamy ich za świetne ubrania i dodatki, swobodny urok, gościnność i ujmującą bezpośredniość. I kochamy za kuchnię, która smakuje chyba każdemu.

We Włoszech byłam tylko raz, na krótko, IMG_2893ale zdążyłam zauroczyć się tym pięknym krajem na maksa. Widok drzewek pomarańczowych rosnących wzdłuż ulicy był zachwycający, a na wspomnienie ich pizzy ślina sama napływa mi do ust… Ciężko podrobić włoskie smaki, bo efekt finalny w dużej mierze zależy od półproduktów, a te – wiadomo – najlepiej się mają w śródziemnomorskim klimacie.

 

 

WP_20150703_054Niestety, nigdy nie udało mi się pojechać do Toskanii, dlatego tak bardzo ucieszył mnie konkurs “Wygraj inspiracyjną książkę “Fanklub bułeczek z rozmarynem” i wybierz się w kulinarną podróż po Toskanii!”. Rozmarzyłam się, bo w podróżowaniu najbardziej lubię poznawać smaki regionów. Od razu postanowiłam przejrzeć stare wydania Twojego STYLU i moje ulubione artykuły z cyklu “KULINARIUM Tessy Capponi-Borawskiej”. W jednym z nich znalazłam coś tak apetycznego, co koniecznie chciałabym spróbować.

To toskańskie covaccino, czyli cienkie okrągłe placki z mąki, drożdży, oliwy i soli, pieczone jak pizza.  Do takiego ciepłego jeszcze covaccino “pakuje się” wszystko, na co tylko mamy ochotę (wędliny, sery, grillowane warzywa). Mmm, brzmi pysznie, prawda? We Florencji, stolicy Toskanii autorka artykułu spotkała się z tym rodzajem pieczywa w małym sklepie Amicci di Ponte Vecchio, a covaccino to specjalność tego lokalu. Szkoda tylko, że pani Capponi nie mogła odtworzyć przepisu, bo z rozkoszą chciałabym się sama zmierzyć z przygotowaniem prawdziwego toskańskiego COVACCINO. No nic, może kiedyś uda mi się odwiedzić to miejsce…

WP_20150717_001

Zdjęcia są mojego autorstwa, ostatnie to sfotografowany magazyn Twój STYL, gdzie znalazłam wzmiankę na temat covaccino. (Twój STYL, Nr 2, 2014, s.183).