Smak klusek śląskich zna chyba każdy z nas. Oto przepis naszej czytelniczki Katarzyny z Przemyśla.
składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko (opcjonalnie)
mąka ziemniaczana
sól
przyrządzanie:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaczaną masę wkładamy do naczynia i uklepujemy, tak aby powstała gładka powierzchnia.
Masę dzielimy za pomocą noża na 4 części.
Wyjmujemy 1 cześć (rozsmarowujemy ją na pozostałych trzech częściach) i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (na wysokość pozostałych części) i opcjonalnie jajko.
Z masy ziemniaczanej formujemy kluski i robimy w nich dziurki.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemyod wypłynięcia na powierzchnie przez 2 minuty.