Słyszeliście już na pewno o falafelu? W skrócie to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Dzisiaj przepis na bardzo zdrowe i smaczne wegańskie falafele. Koniecznie wypróbujcie razem z nami.
składniki:
Składniki na około 30 kotlecików:
- 300 g suchej ciecierzycy
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
przyrządzanie:
SPRAWDŹ PRZEPIS >>>