Duży dzban kompotu z suszu, to coś czego nie powinno zabraknąć na naszych stołach podczas wigilijnej kolacji. Kompot nie tylko pomaga w walce z zaparciami, ale dostarcza dużo błonnika, żelaza i witamin.
składniki:
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych gruszek
- 3 litry wody
- 5 goździków
- 2 łyżki cukru
- pół cytryny
przyrządzanie:
- Ugotuj wodę, a następnie wystudź.
- Do letniej wody włóż suszone owoce i mocz przez około 3 godziny.
- Po tym czasie dodaj cukier,plastry cytryny i goździki. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Kompot podawaj schłodzony.
uwagi:
Możesz dodać również cynamon, miód zamiast cukru, anyż.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














