
Delikatny, rozgrzewający likier wiśniowy
przepis z kuchni: polskiej
czas: 45 minut + 15 dni
składniki: 
1/2 kg wiśni
1 szklanka miodu
garść suszonych śliwek bez pestek
kilka goździków
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
przyrządzanie:
Wiśnie umyć, osuszyć. Połowę z nich wydrylować, połowę zachować z pestkami. Wrzucić do słoja, zalać szklanką miodu. Odstawić na dobę, aby owoce puściły sok. Następnie dodać pokrojne suszone śliwki, goździki oraz alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Przefiltorwać kilka razy przez gazę i rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na rok.
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













