Wodzionka to tradycyjna śląska zupa z chleba. Podaję tutaj orientacyjny przepis na jeden talerz.
Składniki przepisu kulinarnego:
- jedna kromka czerstwego chleba,
- pół kajzerki,
- szczypta kminku,
- sól,
- mleko z kartonika,
- masło,
- jeden ząbek czosnku
- Winiary przyprawa do zup.
Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do talerza. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, kminek i łyżeczkę masła. Zalewamy całość wrzątkiem. Dolewamy pół szklanki mleka i doprawiamy do smaku solą i przyprawą do zup – według uznania. Mieszamy dokładnie i po minucie możemy się delektować wybornym smakiem wodzionki. Smacznego!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













