Zapiekanka to potrawa jednogarnkowa. Danie przygotowuje się z mieszaniny różnych składników, takich jak m.in. makarony, mięsa, jarzyny, ziemniaki i sery, które następnie zapieka się w piekarniku. Nasza propozycja przyrządzana jest z ziemniaków, filetów śledziowych, cebuli, chudej szynki i żółtego sera.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag solonych filetów śledziowych
- 3 łyżki mąki
- cebula
- sól
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag gotowanej chudej szynki
- 30 dag startego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie moczymy, kilka razy zmieniając wodę.Kroimy w kostkę.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry.
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Oprószamy mąką i podsmażamy. Mieszamy ze 125 ml.wody. Podgrzewamy ok.5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- Szynkę kroimy w kostkę. Ze śmietaną dodajemy do sosu. Mieszamy.
- W natłuszczonej formie na przemian układamy warstwami ziemniaki i śledzie (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki).
- Polewamy sosem śmietanowym i posypujemy serem. Obkładamy wiórkami masła.
- Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.