Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Zapiekanka śledziowa

Zapiekanka to potrawa jednogarnkowa. Danie przygotowuje się z mieszaniny różnych składników, takich jak m.in. makarony, mięsa, jarzyny, ziemniaki i sery, które następnie zapieka się w piekarniku. Nasza propozycja przyrządzana jest z ziemniaków, filetów śledziowych, cebuli, chudej szynki i żółtego sera.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag solonych filetów śledziowych
  • 3 łyżki mąki
  • cebula
  • sól
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag gotowanej chudej szynki
  • 30 dag startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE

  • Śledzie moczymy, kilka razy zmieniając wodę.Kroimy w kostkę.
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry.
  • Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Oprószamy mąką i podsmażamy. Mieszamy ze 125 ml.wody. Podgrzewamy ok.5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Szynkę kroimy w kostkę. Ze śmietaną dodajemy do sosu. Mieszamy.
  • W natłuszczonej formie na przemian układamy warstwami ziemniaki i śledzie (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki).
  • Polewamy sosem śmietanowym i posypujemy serem. Obkładamy wiórkami masła.
  • Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.