Tak zwana zapiekanka z resztek. Makaron plus to co masz w lodówce. Zawsze wychodzi coś nowego!
składniki:
- Makaron świderki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania serka mozzarella
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pół puszki kukurydzy
- kilka listów bazylii
- sól, pieprz
- ostra papryczka w proszku
- oliwa
przyrządzanie:
- Ugotuj makaron al’ dente.
- Na patelnie wlej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
- Paprykę pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do cebuli. Wlej pomidory, kukurydzę i dopraw całość pieprzem, papryczką i solą.
- Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj sos.
- Na wierzch połóż pokrojoną w plastry mozzarelle.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut.
- Posyp bazylią.