Przepis prosto ze słowiańskiej kuchni. Orzechowy zawijaniec idealny na świąteczny stół.
składniki:
Ciasto:
600 g pszennej mąki najlepszej jakości, uprzednio trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej
60 g świeżych drożdży
250-300 ml ciepłego mleka
100 g miękkiego masła
3 żółtka
100 g cukru
2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
otarta skórka z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej)
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy, cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta
Nadzienie:
300 g zmielonych włoskich orzechów
0,125 l gorącego mleka (pół szklanki)
150 g cukru
2 łyżki bułki tartej
30 g miękkiego masła
3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
2 żółtka
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
½ łyżeczki zmielonych goździków
sztywna piana z 2 białe
przyrządzanie: