Przepis prosto ze słowiańskiej kuchni. Orzechowy zawijaniec idealny na świąteczny stół.
składniki:
Ciasto:
600 g pszennej mąki najlepszej jakości, uprzednio trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej
60 g świeżych drożdży
250-300 ml ciepłego mleka
100 g miękkiego masła
3 żółtka
100 g cukru
2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
otarta skórka z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej)
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy, cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta
Nadzienie:
300 g zmielonych włoskich orzechów
0,125 l gorącego mleka (pół szklanki)
150 g cukru
2 łyżki bułki tartej
30 g miękkiego masła
3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
2 żółtka
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
½ łyżeczki zmielonych goździków
sztywna piana z 2 białe
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















