Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Poranny pośpiech, a następnie krótkie przerwy w pracy sprawiają, że niewiele osób może sobie pozwolić na przygotowanie posiłku przed wyjściem z domu czy wizytę w restauracji w godzinach pracy. Biurowe posiłki często składają się więc z chińskich zupek, hamburgerów, frytek, pizzy, a czasem batoników. Czy można jednak uniknąć fast-foodowych pułapek, nie tracąc przy tym cennego czasu?

 

IMG_1133

 

Szkodliwość fast-foodów

 

Dania fast-food łączą trzy szkodliwe składniki: wysoką kaloryczność, tłuszcz i substancje chemiczne. Już 100 g frytek zawiera aż 560 kilokalorii. Taka sama ilość ugotowanych ziemniaków ma ich w sobie tylko 60. Popularny zestaw składający się z hamburgera, frytek i gazowanego napoju, mimo swojej niewielkiej objętości, zawiera ponad połowę zalecanej dziennej dawki kalorii. Kolejny składnik – tłuszcz – najczęściej zwierzęcy, może być przyczyną nowotworów układu pokarmowego. Do tego zestawu dołącza m.in. glutaminian sodu stosowany w niemal wszystkich daniach typu fast-food, sprawiając, że potrawy mają charakterystyczny, wzmocniony smak. Co więcej, jest to środek o właściwościach uzależniających, a dodatkowo może przyczyniać się do podrażnienia żołądka, powstawania alergii, bólów migrenowych czy rozwoju choroby Alzheimera.

Wydaje się, że “honor” fast-foodowego jedzenia mogłyby uratować dostępne w lokalach szybkiej obsługi sałatki. O ile większość fast-foodowego jedzenia nie zawiera w sobie żadnych pożytecznych dla organizmu składników, tak sałatki, złożone przede wszystkim z warzyw, obfitują w witaminy i składniki mineralne. W tym przypadku niestety tak nie jest. Sposób przechowywania obranych już i pokrojonych warzyw sprawia, że sałatki tracą większość ze swoich wartości odżywczych.

 

Na następnej stronie dowiesz się więcej!