Zapiekanka rybna to idealny pomysł na przemycenie witamin w żywieniu młodego człowieka, który jak wiemy za rybami nie przepada. Ten przepis pokocha!
składniki:
- 1 pęczek świeżej pietruszki lub koperku
- 1,5 l mleka
- cebula
- 700 g dowolnej mrożonej ryby
- 4 łyżki masła
- pół szklanki mąki
- cytryna
- mrożony groszek
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
W większym garnku umieść filety z ryby, mogą być mrożone, ale umyte. Dodaj zieleninę, przyprawy według uznania, zalej mlekiem, dodaj cebulę. Wywar gotuj około 15 minut, na najmniejszym palniku.
Po tym czasie wyłów ryby, odstaw je na bok. Mleko przelej przez sito i odstaw- jeszcze się przyda w tym przepisie.
Teraz roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a gdy tak się stanie powoli dolewaj mleczka. Z tych składników powstanie sosik. Ma być gładki, bez grudek. Dopraw go według uznania. Możesz dokropić soku z cytryny, dosypać pietruszki lub koperku. Dosyp kilka garści groszku mrożonego.
Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia, zalej sosem.
Piecz potrawę w piekarniku ok. 20 minut