Kalendarzowa zima powoli dobiega końca. To najwyższy czas, aby powoli przygotowywać się do wiosny. Pierwszym krokiem może być wprowadzenie do swojej diety smacznych, zdrowych, szybkich w przygotowaniu i niskokalorycznych sałatek, np. z białą fasolą. To małe strączkowe warzywo zawiera dużo substancji odżywczych, które wspomagają przemianę materii w organizmie.
Jedzenie sałatek to dobry sposób na pozbycie się kilku zbędnych kilogramów jeszcze tej zimy. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w naszej sałatce jest biała fasola. Zawiera ona mało tłuszczu i jest cennym źródłem błonnika, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu.
składniki:
- 1 puszka białej fasoli marki Sandra
-
1 opakowanie sera feta
-
6 liści sałaty lodowej
-
1/2 opakowania szpinaku
-
4 rzodkiewki
-
2 garści rukoli
-
1/2 pora
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
sól i pieprz
przyrządzanie:
Do małego naczynia wlewamy oliwkę wraz z octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos odkładamy do lodówki. Następnie w przeźroczystej misie układamy warstwowo szpinak, umyte liście sałaty podarte na mniejsze kawałki, rukolę i wszystko polewamy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Następnie układamy ser feta pokrojony w kawałkach, odcedzoną białą fasolę, pora pokrojonego w talarki i rzodkiewkę startą w cienkie plasterki. Wierzch sałatki polewamy resztą przygotowanego sosu i wkładamy ją do lodówki na około 15 minut. Po upływie tego czasu mieszamy dokładnie wszystkie składniki i podajemy w małych półmiskach.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem