Cała redakcja uwielbia nietypowe przepisy. Jeżeli tak jak i my, lubicie do deserów wykorzystywać produkty, które na pozór nie pasują, sprawdźcie koniecznie ten przepis. Oto zaskakujące ciasto z batatów. Jest zdrowe, niskokaloryczne i zachwyca swoim smakiem!
składniki:
- 1 kg batatów
- 300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
- 130 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z 1 limonki
przyrządzanie:
- Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i przykrywamy lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości. Odlewamy wodę i lekko studzimy bez przykrycia.
- Słodkie ziemniaki miksujemy w malakserze.
- Dodajemy całe jajka, cynamon, otartą skórkę z limonki, brązowy cukier oraz mleko kokosowe (mleko powinno być dokładnie wymieszane). Mieszamy.
- Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 80-90 minut.