Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Zdrowe ciasto z batata

Cała redakcja uwielbia nietypowe przepisy. Jeżeli tak jak i my, lubicie do deserów wykorzystywać produkty, które na pozór nie pasują, sprawdźcie koniecznie ten przepis. Oto zaskakujące ciasto z batatów. Jest zdrowe, niskokaloryczne i zachwyca swoim smakiem!

6dfad20b3ec2522947a1b96e74faee93

składniki:

  • 1 kg batatów
  • 300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z 1 limonki

przyrządzanie:

  1. Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i przykrywamy lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości. Odlewamy wodę i lekko studzimy bez przykrycia.
  2. Słodkie ziemniaki miksujemy w malakserze.
  3. Dodajemy całe jajka, cynamon, otartą skórkę z limonki, brązowy cukier oraz mleko kokosowe (mleko powinno być dokładnie wymieszane). Mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 80-90 minut.