Zdrowe, błyskawiczne i dietetyczne babeczki, które nie zawierają w sobie ani grama cukru!
składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki siekanych migdałów
przyrządzanie:
- Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Migdały możecie zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ważne aby nie były zbyt drobno pokrojone – mają chrupać podczas jedzenia. Jeżeli potrzebujecie upiec babeczki o delikatnej konsystencji dodajcie zamiast migdałów czy orzechów czubatą łyżkę masła orzechowego.
- Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem