Jestem absolutną fanką kuchni Jamiego Oliviera! Kiedy gotuje, jest tak przesympatyczny, że od razu mam ochotę wyciągać garnki i patelnie 🙂
W związku z konkursem Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”! pokusiłam się na jego Rigatoni z sycylijskim pesto. Inspiracją do tej wspaniałej potrawy był przepis z książki Jamiego Oliviera “30 minut w kuchni”. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam (zamiast migdałów do pesto użyłam orzechów laskowych, parmezan zastąpiłam cheddarem, no i zrezygnowałam z chilli). Jak większość potraw mojego ulubionego kucharza, przygotowanie tego makaronu zajmuje naprawdę chwilę, za to zachwytom nie ma końca.
RIGATONI z sycylijskim pesto
Składniki (na 2 porcje):
250 g makaronu rigatoni,
40 g sera cheddar,
około 10-12 orzechów laskowych,
2 ząbki czosnku,
2 duże pęczki bazylii (najmniejsze listki warto zostawić do dekoracji),
4 fileciki anchois w oliwie,
4 pomidorki koktajlowe (plus dwa do dekoracji),
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Postaw wodę w większym garnku, a gdy zawrze, posól i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do malaksera wrzuć cheddar, obrane orzechy, czosnek i pomidorki. W trakcie miksowania dodaj bazylię, anchois i oliwę z oliwek. Zmiksuj na pastę. Skosztuj i ewentualnie dopraw według uznania szczyptą chilli, pieprzu cayenne lub ulubionymi suszonymi ziołami. Jak dla mnie to pesto bez doprawiania jest po prostu idealne.
Makaron powinien już być gotowy. Odcedź go i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj pastę i dokładnie wymieszaj z makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i pomidorkami.
Smacznego!