Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

RIGATONI z sycylijskim pesto (inspirowane kuchnią Jamiego Oliviera)

Jestem absolutną fanką kuchni Jamiego Oliviera! Kiedy gotuje, jest tak przesympatyczny, że od razu mam ochotę wyciągać garnki i patelnie 🙂

W związku z konkursem  Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!  pokusiłam się na jego Rigatoni z sycylijskim pesto. Inspiracją do tej wspaniałej potrawy był przepis z książki Jamiego Oliviera “30 minut w kuchni”. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam (zamiast migdałów do pesto użyłam orzechów laskowych, parmezan zastąpiłam cheddarem, no i zrezygnowałam z chilli). Jak większość potraw mojego ulubionego kucharza, przygotowanie tego makaronu zajmuje naprawdę chwilę, za to zachwytom nie  ma końca.

RIGATONI z sycylijskim pesto

Składniki (na 2 porcje):składniki

250 g makaronu rigatoni,

40 g sera cheddar,

około 10-12 orzechów laskowych,

2 ząbki czosnku,

2 duże pęczki bazylii (najmniejsze listki warto zostawić do dekoracji),

4 fileciki anchois w oliwie,

4 pomidorki koktajlowe (plus dwa do dekoracji),

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: 

Postaw wodę w większym garnku, a gdy zawrze, posól i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Do malaksera wrzuć cheddar, obrane orzechy, czosnek i pomidorki. W trakcie miksowania dodaj bazylię, anchois i oliwę z oliwek. Zmiksuj na pastę. Skosztuj i ewentualnie dopraw według uznania szczyptą chilli, pieprzu cayenne lub ulubionymi suszonymi ziołami. Jak dla mnie to pesto bez doprawiania jest po prostu idealne.

Makaron powinien już być gotowy. Odcedź go i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj pastę i dokładnie wymieszaj z makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i pomidorkami.

Smacznego!

rigatoni