Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

RIGATONI z sycylijskim pesto (inspirowane kuchnią Jamiego Oliviera)

Jestem absolutną fanką kuchni Jamiego Oliviera! Kiedy gotuje, jest tak przesympatyczny, że od razu mam ochotę wyciągać garnki i patelnie 🙂

W związku z konkursem  Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!  pokusiłam się na jego Rigatoni z sycylijskim pesto. Inspiracją do tej wspaniałej potrawy był przepis z książki Jamiego Oliviera “30 minut w kuchni”. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam (zamiast migdałów do pesto użyłam orzechów laskowych, parmezan zastąpiłam cheddarem, no i zrezygnowałam z chilli). Jak większość potraw mojego ulubionego kucharza, przygotowanie tego makaronu zajmuje naprawdę chwilę, za to zachwytom nie  ma końca.

RIGATONI z sycylijskim pesto

Składniki (na 2 porcje):składniki

250 g makaronu rigatoni,

40 g sera cheddar,

około 10-12 orzechów laskowych,

2 ząbki czosnku,

2 duże pęczki bazylii (najmniejsze listki warto zostawić do dekoracji),

4 fileciki anchois w oliwie,

4 pomidorki koktajlowe (plus dwa do dekoracji),

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: 

Postaw wodę w większym garnku, a gdy zawrze, posól i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Do malaksera wrzuć cheddar, obrane orzechy, czosnek i pomidorki. W trakcie miksowania dodaj bazylię, anchois i oliwę z oliwek. Zmiksuj na pastę. Skosztuj i ewentualnie dopraw według uznania szczyptą chilli, pieprzu cayenne lub ulubionymi suszonymi ziołami. Jak dla mnie to pesto bez doprawiania jest po prostu idealne.

Makaron powinien już być gotowy. Odcedź go i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj pastę i dokładnie wymieszaj z makaronem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i pomidorkami.

Smacznego!

rigatoni