Świetne połączenie ziemniaka i boczku. Prawdziwa uczta!

składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 szklanki mleka
- szklanka śmietanki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, odciąć górną część, wydrążyć. Cebulę posiekać. Boczek pokroić w paski, podsmażyć, wsypać cebulę, lekko ją przyrumienić. Natkę posiekać.
- Boczek i cebulę wymieszać z wydrążoną, rozdrobnioną częścią ziemniaków i natką, posolić. Nadziać ziemniaki, ułożyć je w wysmarowanym masłem naczyniu, zalać osolonym mlekiem.
- Piec w 190 stopniach C około 30 minut. Podawać polane śmietanką
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














