Szpinakowe szaleństwo trwa! Na zdrowie zaserwuj sobie szpinakowy krem. Pysznie wygląda, smakuje jeszcze lepiej!
składniki:
- paczka świeżego szpinaku lub mrożonego w brykietach warzywa świeże: cebula, czosnek, marchewka, ziemniak około 0,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 żółtko sok z cytryny do smaku pół szklanki śmietany 3 spore łyżki masła
przyrządzanie:
- Ziemniaka obierz i ugotuj do miękkości
- Jeśli używasz mrożonego szpinaku- wyjmij go z lodówki. Ten świeży dokładnie umyj i podduś na patelni
- Na drugiej patelni roztop masełko dodaj do niego pokrojona na drobno cebulkę, czosnek
- Masło stopić, wrzucić pół posiekanej cebuli i ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 4 minuty.
- Szpinak, warzywa z patelni, ziemniaka zalej bulionem i gotuj kilka minut, a następnie dodaj przyprawy, skrop sokiem z cytryny i zapraw śmietaną, żółtkiem. Zupka jest pierwsza klasa. Pyszna i idealna dla dzieci!