Dodajcie do kremu z dyni odrobinę wanilii, a uzyskacie świetną zupę! Będziecie zaskoczeni, jaki uzyskacie smak!
składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 cebulka szalotka
- 300 g dyni
- ok. 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1 cała lub 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie: 1/2 szklanki mleka
przyrządzanie:
- W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, mieszać od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać gorący bulion, wyłuskane ziarenka wanilii oraz pustą laskę wanilii. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka.
- Przed zmiksowaniem zupy wyjąć laskę wanilii. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać mleko.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy