Ten smak jest tak wyjątkowy, że trzeba go poznać. Gwarantuje, że Twoje kubki smakowe oszaleją z przyjemności. W dodatku składa się z bardzo prostych produktów, które jednak w zespole smakują zupełnie inaczej, niż w wersji solo. Oto najgenialniejsza zupa krem z pora, pietruszki i soku z cytryny.
składniki:
- 1,5 litra bulionu z warzyw
- biała część pora
- sok z małej cytryny
- 2 korzenie pietruszki
- sól, pieprz cytrynowy, zwykły pieprz, szczypta kardamonu, szczypta ostrej papryki chili
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
przyrządzanie:
- Bulion z warzyw podgrzewam, dodaję pokrojony korzeń pietruszki i gotuję około 15 minut, aż pietruszka będzie miękka.
- W tym czasie na patelni podgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i szklę.
- Po około 4 minutach dodaję pokrojonego w prążki pora. Całość smażę około 10 minut, nie dłużej, ale można krócej.
- Zwartość patelni przekładam do bulionu z pietruszką, następnie gotuję około 2 minuty.
- Przed samym miksowaniem wlewam sok z cytryny i dodaję przyprawy.
- Gotowe!