Jeśli uwielbiasz ryby i owoce morza, ta niezwykle aromatyczna zupa łososiowa z pewnością ci posmakuje. Oto prosty i sprawdzony przepis na zupę z łososiem i warzywami.
składniki:
0,5 kg fileta z łososia
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
sok z cytryny
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
0,5 szklanki mleka
sól
pieprz
przyrządzanie:
1. Marchewki, pietruszkę i por myjemy, obieramy i kroimy.
2. Zagotowujemy wodę około 1,5 litra, wrzucamy do niej liście laurowe, warzywa i kostkę rosołową- gotujemy około 30 minut.
3. Łososia myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagęszczamy mąką rozrobioną z mlekiem. Doprawiamy.
5. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 10 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














