Pieczarki są dostępne cały rok. Jednak właściwie w sezonie jesiennym smakują nam najbardziej. Dlaczego więc nie zrobić pysznej zupy pieczarkowej, z delikatną nutą tymianku?
składniki:
- 2l bulionu
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 gałązki świeżego tymianku (+ kilka do podania)
- 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem
- 100 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- makaron świderki
przyrządzanie:
Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plasterki.
Do gotującego się bulionu wrzucam pokrojone pieczarki, gotuję.
Cebulę podsmażam na maśle, aż będzie złota i dorzucam do zupy.
Przyprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i świeżym tymiankiem. Gotuję całość około 40 minut, aby zupa nabrała smaku pieczarek.
Zdejmuję zupę z ognia, ostawiam do ostygnięcia. W rondelku podgrzewam śmietankę i serek z 5 łyżkami zupy. Gdy serek się całkowicie rozpuści wlewam do garnka z zupą i ponownie zagotowuję.
W międzyczasie gotuję makaron al dente wg zaleceń na opakowaniu.
Zupę pieczarkową podaję ze świderkami i świeżym tymiankiem.