Ostra i wyrazista zupa pomidorowa w wersji chińskiej. Warto wypróbować coś z kuchni świata. To rozszerza horyzonty i pobudza kubki smakowe.
składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- włoszczyzna
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ryżu sypkiego
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ugotuj pierś z włoszczyzną w 3 litach wody. Nie wylewaj wywaru po ugotowaniu.
- Gdy pierś będzie miękka, wyjmij i obierz z kości, odłóż na bok.
- Rosół przecedź, dodaj do niego ryż.
- Do rosołu dodaj pokrojone w kostkę owoce z puszki oraz sok z tych owoców.
- Pogotuj 12 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, curry, przyprawy do smaku. Podawaj z pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Udekoruj zieleniną.