Ciekawa propozycja na zupę pomidorową.
składniki:
- 500 g pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek miodu
- pęczek tymianku
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory przekrój na połówki i poukładaj wnętrzem do góry w żaroodpornym naczyniu. polej każdy pół łyżeczki miodu i kroplą octu balsamicznego.
- Na każdym pomidorze połóż gałązkę tymianku.
- Papryki całe ułóż w drugim naczyniu. Pomidory i papryki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz, aż pomidory zmiękną, a skórka na papryce zacznie czernieć i pojawią się bąble.
- Paprykę włóż do plastikowego woreczka, szczelnie zamknij, odstaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij paprykę i zdejmij skórkę. oraz usuń gniazda nasienne.
- Z pomidorów również zdejmij skórkę i gałązki tymianku, pozostawiając listki.
- Wrzuć warzywa do garnka, wlej bulion, zagotuj , a następnie zmiksuj na gładko blenderem. dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę podawaj polaną odrobiną oliwy i octu balsamicznego.