Zupa szczawiowa z ryżem to powrót do dzieciństwa. Zdrowa, lekko kwaskowata, pełna witamin. Zdecydowanie musisz wypróbować!
składniki:
- 4 łyżki masła
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 kg świeżego szczawiu (może być ze słoika)
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu z warzyw lub rosołu z wczoraj
- ryż ugotowany na sypko do podania
- łyżeczka soku z cytryny dla koloru zupy
przyrządzanie:
- Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu.
- Szczaw dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Jeśli używasz szczawiu ze słoika to tylko go przygotuj.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekany czosnek i dodaj szczaw.
- Duś przez 10 minut.
- Bulion podgrzej, dodaj szczaw z patelni, sok z cytryny i zmiksuj.
- Następnie zapraw zupkę śmietaną.
- Wszystko jeszcze raz zmiksuj i dopraw.
- Podawaj z ryżem i keksem śmietany.