Pożywna, treściwa zupa z bogatą w białko soją i kiszoną kapustą
czas: 15 minut + 3 godziny gotowania
liczba porcji: 5
składniki:
100 g soi (moczonej przez noc)
200 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki koncentartu pomidorowego
1 łyżeczka ziaren kminku
100 ml śmietany
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek
przyrządzanie:
Namoczoną uprzednio na noc soję odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez godzinę na dużym ogniu bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 90 minut. Gdy będzie miękka, odcedzić, zachowując wywar. Nastęnie zmiksować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać kapustę, pastę pomidorową i kminek. Dusić pod przykryciem przez 20 minut w 300 ml wywaru z soi.
Do kapusty dodać soję, pozostały wywar z soi, majeranek, sól, pieprz. Gotować jeszcze przez 10 minut.
uwagi:
Przed podaniem można dodać do zupy kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany.