Delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu, wegetariańska zupa-krem z ziemniaków, cebuli, czosnku i soku z cytryną.
składniki:
- 1 litr bulionu z warzyw
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki kardamonu, ostrej przyprawy chilli, kolendry
- garść świeżego oregano
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa
przyrządzanie:
- Zaczynamy od podgrzania bulionu.
- W międzyczasie rozgrzewamy w garnku oliwę i masło.
- Dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy około 5 minut.
- Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy – kardamon, papryczkę, kolendrę suszoną.
- Wlewamy gorący bulion oraz dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
- POd koniec gotowania dodajemy garść świeżego oregano.
- Wszystko miksujemy na krem i doprawiamy solą i sokiem z cytryny.