Trzy pysznie proste desery ze śliwką w roli głównej. Koniecznie przetestujcie i zachowajcie smak lata w słodkich deserach.
OMLET ZE ŚLIWKAMI NA ŚNIADANIE
– 3 duże jajka
– 3 łyżki cukru waniliowego
– 3 czubate łyżki mąki
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 4 łyżki oliwy z pestek winogron
Obłożenie:
– 40 dag śliwek
– 1/2 szklanki kremówki
– 12 dag serka mascarpone
– 3 łyżki masła
– łyżka brązowego cukru
– skórka z jednej pomarańczy pokrojona w paseczki
– sok wyciśnięty z całej pomarańczy
1. Śliwki opłucz, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.
2. Kremówkę ubij, połącz z serkiem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.
3. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż pozostałe 3 omlety. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami.