Trudno odmówić sobie bułeczki z chlebem i masłem. Na śniadanie, przed obiadem, na kolacje. Czy wiedziałaś, że biały chleb to puste kalorie? Pszenicy nie można już dziś uznać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla wszystkich. Nawet ekologiczna czy pełnoziarnista jest obecnie wysoce zmodyfikowaną hybrydą. Zawiera zbyt wiele glutenu. Oto 4 powody, dla których powinno się na zawsze zrezygnować z białego pieczywa!
NIE ZASPOKOISZ GŁODU!
Białe pieczywo powstaje z mąki, którą “oczyszczono” ze wszystkich zdrowych dla organizmu elementów. Dlatego nie znajdziesz w nim między innymi błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego oraz sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Jeżeli próbujesz schudnąć weź to pod uwagę! Bogate w błonnik ciemne pieczywo jest w walce o upragnioną wagę twoim sprzymierzeńcem.