Tofu. Produkt podstawowy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Do tofu powinni się jednak przekonać również mięsożercy. Dlaczego? Poznaj 4 powody, dla których warto jeść serek tofu.
SKŁAD
Tofu to produkt zdrowy, pozbawiony cholesterolu i niskokaloryczny; zawiera białko sojowe, kwas linolowy oraz lecytynę. Soja podobnie jak groch, fasola, soczewica czy ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych. Na ich tle wyróżnia się jednak wyższą wartością odżywczą, chociażby w postaci pełnowartościowego białka oraz większej zawartości energii. Białko sojowe obecne w tofu jest pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera aminokwasy egzogenne, które są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Organizm człowieka ich nie wytwarza i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To dlatego spożywanie tofu zalecane jest osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.