Jedne zioła mają lepszy aromat i smak po ususzeniu, a inne – gdy są świeże. Na przykład majeranek suszony jest zdecydowanie lepszy od świeżego, natomiast świeża bazylia – od suszonej. Koniecznie odkryj z nami więcej prostych wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak używać ziół i przypraw w swojej kuchni!
Nie należy mieszać zbyt dużej ilości ziół i przypraw razem w jednej potrawie. Na przykład karkówkę wieprzową przed pieczeniem lub duszeniem dobrze jest posolić, posypać czarnym pieprzem, majerankiem suszonym i drobno pokrojonym lub rozgniecionym czosnkiem. Możemy dodatkowo posypać mięso czerwoną słodką papryką lub dodać do duszenia listek laurowy i na tym powinniśmy zakończyć.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















