Śledź to ryba, która zawsze będzie kojarzyła się nam ze świętami. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na podanie tego przysmaku. Będziecie zdziwienie jak fantazyjnie, prosto, smacznie można postąpić ze śledziem!
ŚLEDŹ W POMIDORACH Z CEBULKĄ
- 60 dag solonych płatów śledziowych
- 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie
- 7 – 8 średniej wielkości cebul
- 3 pełne łyżki dobrej jakości majonezu
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki maggi
1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc do namoczenia. Odcedzić. Pokroić w plastry ok 1 cm i wyłożyć spód przygotowanej formy lub misy o szerokim dnie.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Wystudzoną masę pomidorowo – cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki.