Trudno odmówić sobie kanapeczki z chlebem i masłem. Na śniadanie, przed obiadem, na kolacje. Czy wiedziałaś, ze biały chleb to puste kalorie? Pszenicy nie można już dziś uznać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla wszystkich. Nawet ekologiczna czy pełnoziarnista jest obecnie wysoce zmodyfikowaną hybrydą. Zawiera zbyt wiele glutenu . Odkryj z nami 5 powodów, by przestać zajadać biały chleb!
NIE ZASPOKAJA GŁODU
Białe pieczywo powstaje z mąki, którą “oczyszczono” ze wszystkich zdrowych dla organizmu elementów. Dlatego nie znajdziesz w nim miedzy innymi błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego oraz sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Jeżeli próbujesz schudnąć weź to pod uwagę! Bogate w błonnik ciemne pieczywo jest w walce o upragnioną wagę twoim sprzymierzeńcem.