- 1 mały filet z piersi indyczej
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1/2 awokado
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 6 łyżek oleju
- przyprawa do drobiu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
Mięso opłukać, wysuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 30 minut, w trakcie pieczenia skrapiać mięso olejem i gorącą wodą. Wystudzić. Pokroić w plastry. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Z awokado usunąć pestkę, obrać, pokroić w plastry. Na salaterce ułożyć plastry mięsa, awokado i cząstki pomidorów, posypać krążkami cebuli i oliwkami. Pozostały olej wymieszać z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę.