- 1 kalafior
- 1/2 kg parówek
- 1 cebula
- 1 marchewka surowa
- kilka kawałków chilli
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
- 1 jogurt naturalny
- 1 słoiczek majonezu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki duże cukru
Kalafior ugotować na półtwardo z dodatkiem kwasku cytrynowego i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Podzielić na małe różyczki głąb odrzucić . Parówki pokroić w kostkę przesmażyć na oleju razem z cebulą i kawałkami chilli, po przesmażeniu wyrzucić kawałki chilli. Przetrzeć marchewkę na tarce o małych oczkach. Składniki na sos starannie wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać razem, odstawić do następnego dnia.